INTERVIEW

“Een tuinontwerp is een dynamisch proces” – Caroline van Voorst Vader.

Caroline van Voorst Vader is het gezicht achter Studio Hortus. Door haar kennis van bloemen en planten te combineren met haar stijlgevoel en creatieve blik, creëert de 43-jarige ontwerpster een inspirerende groene omgeving voor haar klanten binnen en buiten.

Studio Hortus

“Mijn kennis komt echt uit die 10 jaar ervaring in de bloemen-wereld. Elke dag bloemen in je handen hebben, in elk seizoen, creëert een heel groot kennispalet over bloemen maar ook over de bijhorende planten en de vormen en structuren.”

Wat doet Studio Hortus precies?

“Wij zijn een tuinontwerpstudio voor zowel binnen als buiten. Klanten kunnen ons inschakelen
voor een volledig tuinontwerp met volledige begeleiding van de beplanting en de uitvoer door
een ervaren hovenier. Maar we denken ook graag mee over een groenontwerp voor binnen,
met echte planten en bloemen of met niet-van-echt-te-onderscheiden producten van zijde.”

Hoe ga je daarbij te werk?

“We beginnen altijd met een gesprek. Daaropvolgend presenteren we schetsen en inspirerende
voorbeelden over de indeling, beplanting en materiaalopties. Samen met de opdrachtgever kijken we wat het beste aanvoelt bij de situatie van de bewoners. Een definitief ontwerp met plantenplan volgt daarna en de totale uitvoer begeleiden we.”

“We proberen altijd meerdere materialen te gebruiken in combinatie met een natuurlijk bloemige
tuin. Afhankelijk van de wensen van de opdrachtgever en van de omgeving kiezen we voor ‘groen’ of voor ‘kleur’ als basis of ‘ronde’ of ‘rechte’ vormen en paden. Een tuin is niet alleen een verlengde van het huis, maar vormt ook een overgang naar de omliggende natuur. Die visuele lijnen gebruik ik als uitgangspunt voor mijn ontwerp. Een ontwerp omvat in principe alles: van potten op het terras, tot meubels, tot een ideale indeling met diverse terrasjes en ook nog een mooie bloemenborder die het hele jaar kleur geeft aan een tuin.”

Hoe word je eigenlijk tuinontwerper?

“Nadat ik jarenlang evenementen organiseerde voor het bedrijfsleven, wilde ik 10 jaar geleden wat anders. Ik wilde heel graag meer met mijn handen werken en ben toen samen met Aimee van der Minne een creatief bloemenbedrijf gestart: De meisjes van de Bloemen.”

“Wij vonden elkaar in creatie en conceptuele ontwikkelingen. 10 jaar lang hebben we deze passies gebundeld en de meest geweldige bloemcreaties gemaakt voor grote exclusieve events, diners, huwelijken, festivals en ook dierbare begrafenissen op vaak bijzondere locaties..”

“Naast bloemen maken en creaties creëren is er altijd al een duidelijke passie voor vorm en kleur in de natuur geweest. Deze twee liggen wat mij betreft in elkaars verlengde. Met de opkomende tuin interesse van mensen in corona ben ik in 2019 aan de slag gegaan met het ontwerpen en beplanten van tuinen met mooie resultaten! Dat heeft geleid tot waar Studio Hortus nu staat”.

Studio Hortus
Caroline Voorst Vader

Waar haal je jouw kennis vandaan?

“Mijn kennis komt echt uit die 10 jaar ervaring in de bloemenwereld. Elke dag bloemen in je handen hebben, in elk seizoen, creëert een heel groot kennispalet over bloemen maar ook over de bijhorende planten en de vormen en structuren.”

“Maar dat leerproces gaat nog steeds door hoor. Ik leer nog elke dag. Ik toets ook altijd alles met de vaste hoveniers en leveranciers waar ik mee werk en waar ik een goede band mee heb opgebouwd in de afgelopen jaren. Door onze kennis met elkaar te delen komen we tot een mooi totaalplan.”

“Bij het uitvoeren van zo’n plan komt ook mijn jarenlange organisatie-ervaring van pas. Ik ben gewend om met verschillende partijen aan een project te werken en dat tot de beste uitvoering te brengen.”

En waar komt jouw inspiratie vandaan?

“De meeste inspiratie haal ik uit de natuur zelf. In elke vorm. Uit de bloemen, de structuur en vorm van bladeren, de geluiden van waaiende grassen, de stelen, de kleurveranderingen, de schaduw… De kleinste details kunnen me inspireren tot een ontwerp of idee.”

Waarom zouden klanten voor Studio Hortus moeten kiezen?

“Studio Hortus is allround. We doen alles van a tot z en begeleiden het hele proces. Een tuinontwerp is een dynamisch concept dat in de uitvoer anders kan uitpakken dan voorzien. Wij anticiperen daarop en blijven gedurende het hele proces met de bewoners in gesprek, maar ook met de interieurontwerper of architect als die betrokken zijn.”

“Uiteindelijk willen we een bureau zijn waar elke creatieve vraag gesteld kan worden met de natuur als onderwerp. Van stadstuinontwerpen tot grotere tuinen en van groene binnenruimtes tot kunstprojecten.”